Header Bg

Ikonki społecznościowe

Wpisz szukaną frazę...

Menu

Kwasy owocowe



Stosowanie kwasów owocowych w naturalnych kosmetykach znane było już w czasach starożytnych. Egipskie kobiety okładały twarz chlebem moczonym w winie, Kleopatra kąpiąc się w mleku nieświadomie wykorzystywała właściwości kwasu mlekowego. Mieszkanki Polinezji pielęgnowały twarz cukrem z trzciny cukrowej i sokami, wykorzystując właściwości kwasu glikolowego. Również nasze prababki i babki korzystały z dobrodziejstwa AHA (kwas alfa-hydroksylowy), używając różnego rodzaju mikstur z jabłek, żurawin i serwatki, uzyskując bardziej miękką i gładką skórę twarzy, dekoltu czy dłoni. 


Na początku lat siedemdziesiątych XX wieku dr Eugene Van Scott i dr Ruey Yu odkryli, że alfa-hydroksykwasy dają nowe możliwości terapeutyczne w leczeniu wielu schorzeń skóry. Od tego czasu korzystny wpływ kwasów owocowych na skórę zostaje potwierdzany w wielu badaniach klinicznych. Przyjmuje się, że kwasy owocowe mają właściwości rozluźniania warstwy korneocytowej naskórka, w konsekwencji czego następuje przyspieszenie naturalnego procesu usuwania gromadzących się na powierzchni skóry warstw martwych komórek naskórka.
Najpopularniejszymi alfa-hydroksykwasami stosowanymi w dermatologii i kosmetologii są: kwas glikolowy
i migdałowy. Zalicza się je do kwasów powierzchniowych. Charakteryzują się krótkim okresem gojenia po zabiegu oraz małym ryzykiem powikłań, a w mniejszych stężeniach często stosowane są w kremach pielęgnacyjnych.

Kwas glikolowy
Kwas glikolowy, występuje w soku trzciny cukrowej. Jego głębokość złuszczania zależy od pH roztworu, stężenia, czasu aplikacji i rodzaju cery:
  • w stężeniu 15% kwas glikolowy posiada bardzo silne funkcje nawilżające oraz, niewidoczne dla oka, działanie złuszczające na powierzchowną warstwę rogową naskórka. Wykazuje także działanie wspomagające odnowę i regenerację skóry właściwej, poprzez pobudzenie aktywności fibroblastów. Wyższe stężenie 20%-35% oprócz działania nawilżającego i oczyszczającego skórę (np. trądzikową) dają efekt powierzchownego peelingu. Wysokie stężenie (50%-70%) złuszczają naskórek i silnie pobudzają procesy regeneracyjne w skórze właściwej,
  • przy niskim pH kwas glikolowy wykazuje działanie keratoregulujące, pobudza złuszczanie i odnowę komórkową. Przy wyższym pH wykazuje działanie wyłącznie nawilżające.
Trzcina cukrowa, z której pozyskuje się kwas glikolowy

Jednym słowem, im większe stężenie i niższe pH, tym większa moc działania kwasu glikolowego. Kwas glikolowy znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kosmetologii i dermatologii. Usuwa przebarwienia (piegi, ostudę, plamy soczewicowate, przebarwienia pozapalne), spłyca blizny, przyspieszenia odnowę komórkową, zapobiega starzeniu się skóry, redukuje już powstałe drobne i głębsze zmarszczki. Przyczynia się do zatrzymania wody w naskórku, co powoduje jej lepsze nawilżenie, ujędrnienie i wygładzenie. W przypadku cery zmęczonej i szarej, tzw. „skórze palacza”, poprawia barwę i fakturę skóry. Kwas glikolowy, penetrując w głąb mieszków włosowych, rozkłada międzykomórkowe substancje cementujące, usuwa i zapobiega powstawaniu mas rogowych, hamując w ten sposób rozwój trądziku. Spełnia ważną rolę w procesie pielęgnacyjnym torebki włosa, z tego względu zalecany jest do stosowania w szamponach i odżywkach do włosów. Często stosowany jest także jako naturalny czynnik zakwaszający w różnych preparatach kosmetycznych. Poprzez działanie złuszczające, ułatwia wchłanianie innych substancji. Działanie AHA stosuje się również w leczeniu wielu schorzeń skóry, m.in. rybiej łuski, trądziku pospolitego, znamion starczych, czy brodawek.
Stosowanie kwasu glikolowego wymaga kilku powtórzeń, w celu zaobserwowania korzystnego wpływu na skórę (średnio 6 zabiegów, zaczynamy od słabszych złuszczeń, później stopniowo zwiększamy ich moc), a minimalny odstęp między zabiegami powinien wynosić 10-14 dni.
Ze względu na to, że po zabiegu skóra jest wyjątkowo wrażliwa na działanie promieni słonecznych oraz mrozu, zaleca się wykonywanie złuszczania wiosną lub jesienią. Bez względu jednak na porę w której wykonujemy zabieg, skóra po nim powinna być odpowiednio zabezpieczona przed działaniem czynników zewnętrznych za pomocą prawidłowo dobranych preparatów kosmetycznych (kremy z filtrami UV).

Kwas migdałowy
W naturze kwas ten występuje w gorzkich migdałach. Jest to kwas o podwójnym kierunku działania. Z jednej strony zgodnie z typowymi właściwościami kwasów AHA, reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry, oraz działa przeciwzmarszczkowo, z drugiej strony wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe. Jest to kwas AHA, który najsilniej stymuluje produkcję kwasu hialuronowego w skórze, co zapewnia jej jędrność i nawilżenie. Wśród kwasów z grupy AHA, kwas migdałowy wyróżnia się silnym działaniem antybakteryjnym i odkażającym. Masa cząsteczkowa kwasu migdałowego, jest większa w porównaniu z kwasem glikolowym, dzięki temu kwas migdałowy działa łagodniej i bezpieczniej w zastosowaniu zewnętrznym na skórę, stąd jest lepiej tolerowany, nawet przez wrażliwe cery naczynkowe. W porównaniu z kwasem glikolowym nie powoduje podrażnienia, zaczerwienienia, silnego łuszczenia skóry oraz przebarwień pozapalnych. Z tego powodu peelingi z kwasem migdałowym są polecane przez cały rok, również latem, jednak to nie oznacza, że podczas stosowania produktów z kwasem migdałowym ochrona przeciwsłoneczna nie jest wymagana. Podobnie, jak
w przypadku wszystkich innych produktów z kwasami AHA, podczas kuracji kwasem migdałowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji, co najmniej SPF 30.

Migdały, z których pozyskuje się kwas migdałowy


Zabiegi złuszczania kwasem 40% - 50% mają szerokie zastosowanie w salonach kosmetycznych
i dermatologicznych i mogą być wykonywanie praktycznie u każdego. Zabieg można powtarzać w odstępach kilkutygodniowych (6-8 razy).
Kwas migdałowy w stężeniu 10% dostępny jest w kremach pielęgnacyjnych, do użytku samodzielnego.
Eksfoliację kwasami owocowymi można wykonać zarówno na twarzy, na szyi, rękach, jak i w innych miejscach ciała, które tego wymagają.

Tymiankowy żel do twarzy z kwasem jabłkowym



Opracowała: Kinga Pikusa

3 komentarze :

  1. Ja najbardziej lubię kwas mlekowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem po 4 peelingach z kwasem migdałowym wykonywanych przeze mnie w odstępach 7-8 dni , ostatecznie w 30 % stężeniu i powiem szczerze, że nie spodziewałam się tak spektakularnych efektów. Moja oporna, trądzikowa skóra zdecydowanie dochodzi do siebie. Jest niesamowity w walce z zaskórnikami. W domu mam już buteleczkę glikolowego i właśnie zastanawiam się czy nie będzie jeszcze lepszy, chociaż z tego co czytałam, zdania są podzielone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja cera lubi kwas mlekowy, glikolowy i salicylowy. Z kolei migdałowy ewidentnie mi nie służy, każda przygoda kończy się nieciekawie.

    OdpowiedzUsuń